Поддржано од:    
                                                                                  
Четврток, 23 Мај 2013 13:38


“Сајбер просторот е реален - со тоа и сите ризици кои ги носи” - Барак Обама“

“Hic sunt leones – Таму има лавови“. Вака античките римски и средновековни картографи пишувале на мапите на кои ги обележувале сеуште неоткриените територии, имплицирајќи дека на такви места може да се најдат непознати опасности. Доколку сајбер просторот е реална локација која може да се испише на географските мапи, а не еден виртуелен домеин, очигледно дека ваквата констатација ќе можевме да ја прочитаме и во  случајот на сајбер просторот. Според дефиницијата на Националната Воена Стратегија за Сајбер Операции на Соединетите Американски Држави, сајбер просторот е “домеин карактеризиран со употреба на електроника и електромагнетни спектри за чување, модифицирање и размена на податоци преку мрежни системи и поврзани физички инфраструкури”.

Четврток, 25 Април 2013 13:41


СРЕДОЗЕМНО МОРЕ 17.04.2020
18:50 ET


Откако слета и последниот од повиканите генерали германецот Ројс, иницијаторот на состанокот Смит се изјасни со предлог за разрешување на новонастанатата состојба и бараше поддршка од другите присутни. Иако крајната одлука беше политичка и е потребно да биде донесена од страна на органите на НАТО Алијансата, генералите беа одговорни да го изработат планот и со оглед на минималното време кое преостанува до тајмингот на напад беше потребна сигурна и проверена тактика која ја има довербата и во воените и во политичките кругови на НАТО.

Четврток, 11 Април 2013 11:43


Христијан ДеспотовскиВАШИНГТОН  24.03.2020 10:38 ET

Претседателот го заврши повикот.Тишината надвладеа во Овалната соба. По заканите од економска блокада, и дипломатскиот притисок заврши неуспешно. Дури и авторитетот на Американскиот Претседател Вилсон не помогна во разубедувањето на Иранскиот лидер да ја промени веќе донесената одлука да го постави човекот со прекар ”Полумесечина” на таква значајна позиција. Министер за одбрана во новата влада значеше одговорност каква што ”Полумесечина” не ја беше заслужил.Тој, со такво минато, со оглед на неговите добро познати изјави дека во моментот кога ќе добие значајна моќ ќе направи хаос во Светот, не беше човек на кој може да му се верува.

Во Фокусот

Мај 07, 2013 3054

Економија и НАТО - 2 дел

Економската состојба и реформите За Република Македонија еден од нејзините најважни приоритети е да…
Апр 30, 2013 2357

Мрежата на YАТА!

Како претседател на Младинската Атлантската Асоцијација (YATA), избрана сум да претставувам 37…
Апр 29, 2013 1761

Можат ли младите лидери да ја зајакнат…

Започнувајќи од пред речиси 60 години, транс-атлантското партнерство е несомнено главниот елемент…
Апр 25, 2013 1793

Економија и НАТО - 1 дел

(Не)Подготовка на бизнисот за членство во НАТО Членството во НАТО е настан со трајни политички…
Апр 24, 2013 2737

Инфилтрација на џихадистичките движења…

Сметана за европска „граница“ во борбата со милитантниот Ислам, Југоисточна Европа (ЈИЕ)…
Апр 10, 2013 1908

Говор на Н.Е. Талат Џафери, по повод…

ГОВОР НА Н.Е., ТАЛАТ ЏАФЕРИ, МИНИСТЕР ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА НА КОНФЕРЕЦИЈАТА ЗА…
Г-дин Илија Џугуманов
Апр 08, 2013 1405

Во чест на Договорот од Вашингтон -…

Неможам да ја избегнам темата и да не ја посветм мојата втора колумна на Атлантика на Договорот од…
Г-дин Илија Џугуманов
Апр 08, 2013 2512

Добредојдовте на Атлантика!

Мислејќи се како да ја најавам и отворам Атлантика, а притоа да ви го претставам целиот концепт на…