Поддржано од:    
                                                                                  
Среда, 22 Мај 2013 10:28


Според Бенедикт Кингсбури (Benedict Kingsbury), нееднаквоста во и измеѓу општествата е запоставен проблем во современата теорија на меѓународното право. Глобализацијата и демократизацијата го намалуваат државниот суверентитет како што меѓународните правила и инститиуции стануваат понаметливи, транснационалното цивилно општество поактивно, а унитарната државна контрола станува се помалку изговарана.

Понеделник, 29 Април 2013 12:50


Процесот на политиката проширување на распространетоста на партнерствата на НАТО насекаде низ светот може значително да ја подобри способноста на Алијансата да превенира и менаџира закани. Барањето на повеќе и повеќе партнерства претставува проактивна стратегија што му овозможува на НАТО логични предности.


Иако политиката на партнерстват на НАТО изгледа прилично јасна и прецизна, сепак постојат некои прашања кои треба да бидат одговорени. Дали ова глобална партнерска мрежа е нешто што НАТО може да го менаџира? Понатаму, дали е НАТО подготвен да ја модификува својата позиција во однос на можните барања на партнерите? И за крај, дали НАТО може да се потпре на партнери кои имаат нестабилни влади и кои прават радикални политички промени од еден изборен циркус до друг?

Четврток, 11 Април 2013 11:48

Иако можеби односот помеѓу Македонија и НАТО е екстензивно дискутиран во нашето литературно поднебје, сепак убаво би било доколку во отварањето на овој голем и значаен простор за сите нас млади истражувачи, накратко да напоменеме неколку општи основи на односот помеѓу НАТО и Македонија.

Имено, преку своите партнерски програми, од почетокот на деведестите години, НАТО не се обиде да наметнува туку да интегрира. Подаде рака за приклучување на поранешните идеолошки противници и гарантираше рамноправен третман со старите земјите членки.

Во Фокусот

Мај 07, 2013 3054

Економија и НАТО - 2 дел

Економската состојба и реформите За Република Македонија еден од нејзините најважни приоритети е да…
Апр 30, 2013 2357

Мрежата на YАТА!

Како претседател на Младинската Атлантската Асоцијација (YATA), избрана сум да претставувам 37…
Апр 29, 2013 1761

Можат ли младите лидери да ја зајакнат…

Започнувајќи од пред речиси 60 години, транс-атлантското партнерство е несомнено главниот елемент…
Апр 25, 2013 1792

Економија и НАТО - 1 дел

(Не)Подготовка на бизнисот за членство во НАТО Членството во НАТО е настан со трајни политички…
Апр 24, 2013 2736

Инфилтрација на џихадистичките движења…

Сметана за европска „граница“ во борбата со милитантниот Ислам, Југоисточна Европа (ЈИЕ)…
Апр 10, 2013 1908

Говор на Н.Е. Талат Џафери, по повод…

ГОВОР НА Н.Е., ТАЛАТ ЏАФЕРИ, МИНИСТЕР ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА НА КОНФЕРЕЦИЈАТА ЗА…
Г-дин Илија Џугуманов
Апр 08, 2013 1405

Во чест на Договорот од Вашингтон -…

Неможам да ја избегнам темата и да не ја посветм мојата втора колумна на Атлантика на Договорот од…
Г-дин Илија Џугуманов
Апр 08, 2013 2512

Добредојдовте на Атлантика!

Мислејќи се како да ја најавам и отворам Атлантика, а притоа да ви го претставам целиот концепт на…