Поддржано од:    
                                                                                  
Вторник, 21 Мај 2013 10:31


Евроатлантските интеграции се веројатно најзборуваната тема во Македонија. Нема кој не го знае симболот  на ЕУ или НАТО, а 9ти мај, или денот на Европа, традиционално се одбележува и кај нас. Сепак, тој датум за мене оваа година остана малку подзасенет од еден навистина хуман јубилеј- прославата на 150 години хумана акција и одбележувањето на Светскиот ден на Црвениот крст и Црвената полумесечина во Македонија.

Не верувам дека постои човек кој не знае што симболизираат  црвениот крст или црвената полумесечина поставени на бела основа. Таа еминентна препознатливост спаси многу животи во воените конфликти ширум светот и низ годнините, и беше првиот столб за повторна изгрдаба на многу општества потресени од најразлични природни катастофи. А идејата започна сосема скромно, изникнувајќи од прагматичните потреби на крвавото секојдневие, кое сосема случајно швајцарскиот трговец Анри Динан го посведочил пред век и половина, по битката кај Солферино  на патот да го пресретне Наполеон 3 за потребите на неговиот бизнис.

Четврток, 11 Април 2013 11:50

Пред неколку години, како магистрантка по меѓународно право и меѓународни односи, за прв пат се сретнав со идејата за меѓународното хуманитарно право. Да бидам сосема искрена, на прв поглед бев малку недоверлива кон потребата од изучување на материја која започнува со дефинициите на Клаузевиц. Женевски конвенции од пред половина век, Хашко право од пред цел век.  За студенти, не делува  многу забавно, а ниту практично на прв поглед. Но само на прв поглед.

Кратко после ваквите мои размислувања, се случи Арапската пролет. Се случи Либија. Сеуште се случува Сирија. Се случуваат и Ирак и Авганистан, како доказ дека безбедноста сама по себе не е дестинација туку , патување.

Во Фокусот

Мај 07, 2013 3054

Економија и НАТО - 2 дел

Економската состојба и реформите За Република Македонија еден од нејзините најважни приоритети е да…
Апр 30, 2013 2357

Мрежата на YАТА!

Како претседател на Младинската Атлантската Асоцијација (YATA), избрана сум да претставувам 37…
Апр 29, 2013 1761

Можат ли младите лидери да ја зајакнат…

Започнувајќи од пред речиси 60 години, транс-атлантското партнерство е несомнено главниот елемент…
Апр 25, 2013 1793

Економија и НАТО - 1 дел

(Не)Подготовка на бизнисот за членство во НАТО Членството во НАТО е настан со трајни политички…
Апр 24, 2013 2737

Инфилтрација на џихадистичките движења…

Сметана за европска „граница“ во борбата со милитантниот Ислам, Југоисточна Европа (ЈИЕ)…
Апр 10, 2013 1908

Говор на Н.Е. Талат Џафери, по повод…

ГОВОР НА Н.Е., ТАЛАТ ЏАФЕРИ, МИНИСТЕР ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА НА КОНФЕРЕЦИЈАТА ЗА…
Г-дин Илија Џугуманов
Апр 08, 2013 1405

Во чест на Договорот од Вашингтон -…

Неможам да ја избегнам темата и да не ја посветм мојата втора колумна на Атлантика на Договорот од…
Г-дин Илија Џугуманов
Апр 08, 2013 2512

Добредојдовте на Атлантика!

Мислејќи се како да ја најавам и отворам Атлантика, а притоа да ви го претставам целиот концепт на…