Поддржано од:    
                                                                                  
Вторник, 30 Април 2013 11:24


Не е многу одамна денот, кога на жените им се под-отворија вратите за вработување во безбедносните структури на државата. Сепак, и покрај разните реформи кои што се воведоа за подобрување на положбата на жената во армијата и полицијата, тие сеуште се многу малку застапени во истите, посебно на командните и раководните позиции.

Предизвиците со кои се соочуваат жените работејќи во безбедносните служби се огромни. Тие опфаќаат најразлични ограничувања поврзани со начинот на прием, усовршување,  напредување и така натаму. Сеуште присутно е и она непишано правило, кое вели дека најголем број од жените вработени во армијата и полицијата можат да напредуваат само до одредени нивоа и дека машките се подобри раководители од жените. Често се замерува на жените дека тие не се способни да ги синхронизираат професионалниот и приватниот живот и тоа им се одразува врз напредувањето на работата, а често може да доведе и до напуштање на службата.

Во Фокусот

Мај 07, 2013 2809

Економија и НАТО - 2 дел

Економската состојба и реформите За Република Македонија еден од нејзините најважни приоритети е да…
Апр 30, 2013 2104

Мрежата на YАТА!

Како претседател на Младинската Атлантската Асоцијација (YATA), избрана сум да претставувам 37…
Апр 29, 2013 1579

Можат ли младите лидери да ја зајакнат…

Започнувајќи од пред речиси 60 години, транс-атлантското партнерство е несомнено главниот елемент…
Апр 25, 2013 1622

Економија и НАТО - 1 дел

(Не)Подготовка на бизнисот за членство во НАТО Членството во НАТО е настан со трајни политички…
Апр 24, 2013 2525

Инфилтрација на џихадистичките движења…

Сметана за европска „граница“ во борбата со милитантниот Ислам, Југоисточна Европа (ЈИЕ)…
Апр 10, 2013 1690

Говор на Н.Е. Талат Џафери, по повод…

ГОВОР НА Н.Е., ТАЛАТ ЏАФЕРИ, МИНИСТЕР ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА НА КОНФЕРЕЦИЈАТА ЗА…
Г-дин Илија Џугуманов
Апр 08, 2013 1284

Во чест на Договорот од Вашингтон -…

Неможам да ја избегнам темата и да не ја посветм мојата втора колумна на Атлантика на Договорот од…
Г-дин Илија Џугуманов
Апр 08, 2013 2307

Добредојдовте на Атлантика!

Мислејќи се како да ја најавам и отворам Атлантика, а притоа да ви го претставам целиот концепт на…