Поддржано од:    
                                                                                  
Hristijan Despotovski

Hristijan Despotovski

Господинот Христијан Деспотовски, дипломиран на политички науки на правниот факултет Јустинијан Први – Скопје при Универзитетот Св.Кирил и Методиј. Потоа запиша магистерски студии на Економскиот Факултет при истиот Универзитет, насока Монетарна економија, финансии и банкарство, а моментално работи и на подготовка на својата магистерска теза. Дел од Претседателството на Младината на Евро-Атлантскиот Совет на Македонија стана по последното Генерално Собрание на организацијата во Јануари 2012, од кога и постојано го дава својот допринос во голем дел од активностите на Евроатлантскиот Совет и ја искажува својата заинтересираност на теми од областа на безбедноста и одбраната.


“Сајбер просторот е реален - со тоа и сите ризици кои ги носи” - Барак Обама“

“Hic sunt leones – Таму има лавови“. Вака античките римски и средновековни картографи пишувале на мапите на кои ги обележувале сеуште неоткриените територии, имплицирајќи дека на такви места може да се најдат непознати опасности. Доколку сајбер просторот е реална локација која може да се испише на географските мапи, а не еден виртуелен домеин, очигледно дека ваквата констатација ќе можевме да ја прочитаме и во  случајот на сајбер просторот. Според дефиницијата на Националната Воена Стратегија за Сајбер Операции на Соединетите Американски Држави, сајбер просторот е “домеин карактеризиран со употреба на електроника и електромагнетни спектри за чување, модифицирање и размена на податоци преку мрежни системи и поврзани физички инфраструкури”.

Четврток, 25 Април 2013 13:41


СРЕДОЗЕМНО МОРЕ 17.04.2020
18:50 ET


Откако слета и последниот од повиканите генерали германецот Ројс, иницијаторот на состанокот Смит се изјасни со предлог за разрешување на новонастанатата состојба и бараше поддршка од другите присутни. Иако крајната одлука беше политичка и е потребно да биде донесена од страна на органите на НАТО Алијансата, генералите беа одговорни да го изработат планот и со оглед на минималното време кое преостанува до тајмингот на напад беше потребна сигурна и проверена тактика која ја има довербата и во воените и во политичките кругови на НАТО.

Четврток, 11 Април 2013 11:43


Христијан ДеспотовскиВАШИНГТОН  24.03.2020 10:38 ET

Претседателот го заврши повикот.Тишината надвладеа во Овалната соба. По заканите од економска блокада, и дипломатскиот притисок заврши неуспешно. Дури и авторитетот на Американскиот Претседател Вилсон не помогна во разубедувањето на Иранскиот лидер да ја промени веќе донесената одлука да го постави човекот со прекар ”Полумесечина” на таква значајна позиција. Министер за одбрана во новата влада значеше одговорност каква што ”Полумесечина” не ја беше заслужил.Тој, со такво минато, со оглед на неговите добро познати изјави дека во моментот кога ќе добие значајна моќ ќе направи хаос во Светот, не беше човек на кој може да му се верува.

Ваше мислење

Мај 24, 2013 3510

ТЕРОРИЗМОТ - ПОСЕБЕН ОБЛИК НА…

Тeроризмот прeтставува сериозна закана на тeмeлнитe начeла на мeѓународниот порeдок, заeдничкитe…
Мај 23, 2013 4287

Сајбер тероризмот и безбедносните…

“Сајбер просторот е реален - со тоа и сите ризици кои ги носи” - Барак Обама““Hic sunt leones –…
Мај 22, 2013 3243

САД и концептот на еднаквост на…

Според Бенедикт Кингсбури (Benedict Kingsbury), нееднаквоста во и измеѓу општествата е запоставен…
Мај 21, 2013 3404

Наследството на Солферино

Евроатлантските интеграции се веројатно најзборуваната тема во Македонија. Нема кој не го знае…
Мај 07, 2013 3063

Македонија и нејзиното членство во НАТО…

Како една од главните аспирации на Република Македонија, главно од безбедносен и економски аспект,…
Апр 30, 2013 2457

Положбата на жените во безбедносните…

Не е многу одамна денот, кога на жените им се под-отворија вратите за вработување во безбедносните…
Апр 30, 2013 5862

Тероризмот како меѓународна безбедносна…

Секогаш посебен интерес за државата и за нејзиниот апарат за безбедност и одбрана побудувале…
Апр 29, 2013 2291

Одржливост на НАТО партнерствата: точки…

Процесот на политиката проширување на распространетоста на партнерствата на НАТО насекаде низ…
Апр 26, 2013 3353

Историјат и формирање на…

Официјално, Хеликоптерската единица била формирана во 1969 година во склоп на тогашната Македонска…
Апр 26, 2013 2910

Местото, улогата и важноста на…

Поттикнат од летаргичноста во која влегоа здруженијата кои се бореа за правата на дипломираните…