Поддржано од:    
                                                                                  
Среда, 22 Мај 2013 10:28


Според Бенедикт Кингсбури (Benedict Kingsbury), нееднаквоста во и измеѓу општествата е запоставен проблем во современата теорија на меѓународното право. Глобализацијата и демократизацијата го намалуваат државниот суверентитет како што меѓународните правила и инститиуции стануваат понаметливи, транснационалното цивилно општество поактивно, а унитарната државна контрола станува се помалку изговарана.

Понеделник, 29 Април 2013 12:50


Процесот на политиката проширување на распространетоста на партнерствата на НАТО насекаде низ светот може значително да ја подобри способноста на Алијансата да превенира и менаџира закани. Барањето на повеќе и повеќе партнерства претставува проактивна стратегија што му овозможува на НАТО логични предности.


Иако политиката на партнерстват на НАТО изгледа прилично јасна и прецизна, сепак постојат некои прашања кои треба да бидат одговорени. Дали ова глобална партнерска мрежа е нешто што НАТО може да го менаџира? Понатаму, дали е НАТО подготвен да ја модификува својата позиција во однос на можните барања на партнерите? И за крај, дали НАТО може да се потпре на партнери кои имаат нестабилни влади и кои прават радикални политички промени од еден изборен циркус до друг?

Четврток, 11 Април 2013 11:48

Иако можеби односот помеѓу Македонија и НАТО е екстензивно дискутиран во нашето литературно поднебје, сепак убаво би било доколку во отварањето на овој голем и значаен простор за сите нас млади истражувачи, накратко да напоменеме неколку општи основи на односот помеѓу НАТО и Македонија.

Имено, преку своите партнерски програми, од почетокот на деведестите години, НАТО не се обиде да наметнува туку да интегрира. Подаде рака за приклучување на поранешните идеолошки противници и гарантираше рамноправен третман со старите земјите членки.

Ваше мислење

Мај 24, 2013 3671

ТЕРОРИЗМОТ - ПОСЕБЕН ОБЛИК НА…

Тeроризмот прeтставува сериозна закана на тeмeлнитe начeла на мeѓународниот порeдок, заeдничкитe…
Мај 23, 2013 4427

Сајбер тероризмот и безбедносните…

“Сајбер просторот е реален - со тоа и сите ризици кои ги носи” - Барак Обама““Hic sunt leones –…
Мај 22, 2013 3452

САД и концептот на еднаквост на…

Според Бенедикт Кингсбури (Benedict Kingsbury), нееднаквоста во и измеѓу општествата е запоставен…
Мај 21, 2013 3551

Наследството на Солферино

Евроатлантските интеграции се веројатно најзборуваната тема во Македонија. Нема кој не го знае…
Мај 07, 2013 3229

Македонија и нејзиното членство во НАТО…

Како една од главните аспирации на Република Македонија, главно од безбедносен и економски аспект,…
Апр 30, 2013 2558

Положбата на жените во безбедносните…

Не е многу одамна денот, кога на жените им се под-отворија вратите за вработување во безбедносните…
Апр 30, 2013 5986

Тероризмот како меѓународна безбедносна…

Секогаш посебен интерес за државата и за нејзиниот апарат за безбедност и одбрана побудувале…
Апр 29, 2013 2432

Одржливост на НАТО партнерствата: точки…

Процесот на политиката проширување на распространетоста на партнерствата на НАТО насекаде низ…
Апр 26, 2013 3449

Историјат и формирање на…

Официјално, Хеликоптерската единица била формирана во 1969 година во склоп на тогашната Македонска…
Апр 26, 2013 3012

Местото, улогата и важноста на…

Поттикнат од летаргичноста во која влегоа здруженијата кои се бореа за правата на дипломираните…