Поддржано од:    
                                                                                  
Вторник, 30 Април 2013 11:24


Не е многу одамна денот, кога на жените им се под-отворија вратите за вработување во безбедносните структури на државата. Сепак, и покрај разните реформи кои што се воведоа за подобрување на положбата на жената во армијата и полицијата, тие сеуште се многу малку застапени во истите, посебно на командните и раководните позиции.

Предизвиците со кои се соочуваат жените работејќи во безбедносните служби се огромни. Тие опфаќаат најразлични ограничувања поврзани со начинот на прием, усовршување,  напредување и така натаму. Сеуште присутно е и она непишано правило, кое вели дека најголем број од жените вработени во армијата и полицијата можат да напредуваат само до одредени нивоа и дека машките се подобри раководители од жените. Често се замерува на жените дека тие не се способни да ги синхронизираат професионалниот и приватниот живот и тоа им се одразува врз напредувањето на работата, а често може да доведе и до напуштање на службата.

Ваше мислење

Мај 24, 2013 3670

ТЕРОРИЗМОТ - ПОСЕБЕН ОБЛИК НА…

Тeроризмот прeтставува сериозна закана на тeмeлнитe начeла на мeѓународниот порeдок, заeдничкитe…
Мај 23, 2013 4427

Сајбер тероризмот и безбедносните…

“Сајбер просторот е реален - со тоа и сите ризици кои ги носи” - Барак Обама““Hic sunt leones –…
Мај 22, 2013 3452

САД и концептот на еднаквост на…

Според Бенедикт Кингсбури (Benedict Kingsbury), нееднаквоста во и измеѓу општествата е запоставен…
Мај 21, 2013 3551

Наследството на Солферино

Евроатлантските интеграции се веројатно најзборуваната тема во Македонија. Нема кој не го знае…
Мај 07, 2013 3229

Македонија и нејзиното членство во НАТО…

Како една од главните аспирации на Република Македонија, главно од безбедносен и економски аспект,…
Апр 30, 2013 2557

Положбата на жените во безбедносните…

Не е многу одамна денот, кога на жените им се под-отворија вратите за вработување во безбедносните…
Апр 30, 2013 5986

Тероризмот како меѓународна безбедносна…

Секогаш посебен интерес за државата и за нејзиниот апарат за безбедност и одбрана побудувале…
Апр 29, 2013 2432

Одржливост на НАТО партнерствата: точки…

Процесот на политиката проширување на распространетоста на партнерствата на НАТО насекаде низ…
Апр 26, 2013 3448

Историјат и формирање на…

Официјално, Хеликоптерската единица била формирана во 1969 година во склоп на тогашната Македонска…
Апр 26, 2013 3012

Местото, улогата и важноста на…

Поттикнат од летаргичноста во која влегоа здруженијата кои се бореа за правата на дипломираните…