Поддржано од:    
                                                                                  
Вторник, 21 Мај 2013 10:31


Евроатлантските интеграции се веројатно најзборуваната тема во Македонија. Нема кој не го знае симболот  на ЕУ или НАТО, а 9ти мај, или денот на Европа, традиционално се одбележува и кај нас. Сепак, тој датум за мене оваа година остана малку подзасенет од еден навистина хуман јубилеј- прославата на 150 години хумана акција и одбележувањето на Светскиот ден на Црвениот крст и Црвената полумесечина во Македонија.

Не верувам дека постои човек кој не знае што симболизираат  црвениот крст или црвената полумесечина поставени на бела основа. Таа еминентна препознатливост спаси многу животи во воените конфликти ширум светот и низ годнините, и беше првиот столб за повторна изгрдаба на многу општества потресени од најразлични природни катастофи. А идејата започна сосема скромно, изникнувајќи од прагматичните потреби на крвавото секојдневие, кое сосема случајно швајцарскиот трговец Анри Динан го посведочил пред век и половина, по битката кај Солферино  на патот да го пресретне Наполеон 3 за потребите на неговиот бизнис.

Четврток, 11 Април 2013 11:50

Пред неколку години, како магистрантка по меѓународно право и меѓународни односи, за прв пат се сретнав со идејата за меѓународното хуманитарно право. Да бидам сосема искрена, на прв поглед бев малку недоверлива кон потребата од изучување на материја која започнува со дефинициите на Клаузевиц. Женевски конвенции од пред половина век, Хашко право од пред цел век.  За студенти, не делува  многу забавно, а ниту практично на прв поглед. Но само на прв поглед.

Кратко после ваквите мои размислувања, се случи Арапската пролет. Се случи Либија. Сеуште се случува Сирија. Се случуваат и Ирак и Авганистан, како доказ дека безбедноста сама по себе не е дестинација туку , патување.

Ваше мислење

Мај 24, 2013 3671

ТЕРОРИЗМОТ - ПОСЕБЕН ОБЛИК НА…

Тeроризмот прeтставува сериозна закана на тeмeлнитe начeла на мeѓународниот порeдок, заeдничкитe…
Мај 23, 2013 4427

Сајбер тероризмот и безбедносните…

“Сајбер просторот е реален - со тоа и сите ризици кои ги носи” - Барак Обама““Hic sunt leones –…
Мај 22, 2013 3452

САД и концептот на еднаквост на…

Според Бенедикт Кингсбури (Benedict Kingsbury), нееднаквоста во и измеѓу општествата е запоставен…
Мај 21, 2013 3551

Наследството на Солферино

Евроатлантските интеграции се веројатно најзборуваната тема во Македонија. Нема кој не го знае…
Мај 07, 2013 3229

Македонија и нејзиното членство во НАТО…

Како една од главните аспирации на Република Македонија, главно од безбедносен и економски аспект,…
Апр 30, 2013 2558

Положбата на жените во безбедносните…

Не е многу одамна денот, кога на жените им се под-отворија вратите за вработување во безбедносните…
Апр 30, 2013 5986

Тероризмот како меѓународна безбедносна…

Секогаш посебен интерес за државата и за нејзиниот апарат за безбедност и одбрана побудувале…
Апр 29, 2013 2432

Одржливост на НАТО партнерствата: точки…

Процесот на политиката проширување на распространетоста на партнерствата на НАТО насекаде низ…
Апр 26, 2013 3449

Историјат и формирање на…

Официјално, Хеликоптерската единица била формирана во 1969 година во склоп на тогашната Македонска…
Апр 26, 2013 3012

Местото, улогата и важноста на…

Поттикнат од летаргичноста во која влегоа здруженијата кои се бореа за правата на дипломираните…