Поддржано од:    
                                                                                  
Вторник, 07 Мај 2013 14:12

Македонија и нејзиното членство во НАТО и ЕУ

Напишано од 
Оценете ја оваа вест
(1 Гласај)


Како една од главните аспирации на Република Македонија, главно од безбедносен и економски аспект, но и воопшто како мисија и цел се зачленувањето во НАТО Алијансата и Европската Унија.

Имајќи ги во предвид состојбите на Балаканот во последните неколку години, во одреден период стабилно, но со чести осцилации и тензии, нашата географска позиција ни овозможува да имаме значајна улога во формирањето односно воспоставувањето на мирот и стабилноста не само во нашата земја туку и пошироко во регионот

Тенденциите и ставовите на Република Македонија се сосема јасни што се однесува за членството во НАТО и ЕУ, но процесот кој што се води од страна на  медијаторот на ОН за решавање на спорот со името не дозволуваат овие ставови и цели да се реализираат.

Ние разговараме за решавање на спорот со името, проблем кој години наназад ги кочи нашите аспирации и едноставно тоа е една сериозна ситуација во која потребно е да се најде заеднички јазик, лично сметам и се надевам дека ќе се најде решение и компромис кој ќе биде прифатлив за дветте страни. Сметам дека овој процес треба ние самите да го движиме напред, што побрзо, толку подобро за нас бидејќи кога-тогаш ќе се најде разумно решение.

 Имам неколку причини зошто сметам дека треба да се најде компромис без ниедна од страните да биде оштетена во овој процес со намера да се продолжи на патот кон евро-атлантските интеграции на нашата земја. Република Македонија придонесува за зачувување и воспоставувањето на мирот и стабилноста во светот заедно со другите земји членки на НАТО. Нашата земја има свој придонес, труд и влог во НАТО мисиите низ целиот свет (една од нив е мисијата ИСАФ во Авганистан) и продолжува да соработува и да ги поддржува сегашните и идните мисии на НАТО. Извештаите кои ги добива Македонија во оваа насока и учеството во НАТО мисиите се позитивни. Ова е доказ дека ние ги исполнуваме сите критериуми за зачленување во НАТО и се надевам дека ќе се продолжи да се работи со ист ритам во однос на овој контекст бидејќи од овие ставови и цели кои што треба да се движат во насока на изнаоѓање на заедничко решение се секогаш профитабилни и додбродојдени за нас.

Со пристапувањето во НАТО, придобивките за Република Македонија се значителни за нејзиниот интегритет, внатре во самата држава и во регионот, полека но сигурно ќе стане една од клучните фактори за воспоставувањето на мирот и стабилноста во Балканот. Тогаш како земја ќе претставуваме поголема сигурност со тоа што се очекува да има и подобра економска клима во државата, но и поголем интерес од страна на странските инвеститори за кои ќе бидеме сигурна и безбедна земја за влез на нивните инвестиции. НАТО и ЕУ работат со иста динамика во сите процеси кои што водат до целосно интегрирање на Балканот и продолжуваат со нивните забелешки и препораки за сите земји членки и земјите кои се фокусирани за процесот кој води до зачленување.

Прочитано 3174 пати Последен пат изменето на Вторник, 07 Мај 2013 14:16
Zuhejr Nuredini

Зухер Нуредини е дипломиран детектив-криминалист, при Факултетот за Детективи и Криминалистика при Европскиот Универзитет, Скопје.

Логирајте се за да поставите коментар

Ваше мислење

Мај 24, 2013 3617

ТЕРОРИЗМОТ - ПОСЕБЕН ОБЛИК НА…

Тeроризмот прeтставува сериозна закана на тeмeлнитe начeла на мeѓународниот порeдок, заeдничкитe…
Мај 23, 2013 4384

Сајбер тероризмот и безбедносните…

“Сајбер просторот е реален - со тоа и сите ризици кои ги носи” - Барак Обама““Hic sunt leones –…
Мај 22, 2013 3416

САД и концептот на еднаквост на…

Според Бенедикт Кингсбури (Benedict Kingsbury), нееднаквоста во и измеѓу општествата е запоставен…
Мај 21, 2013 3511

Наследството на Солферино

Евроатлантските интеграции се веројатно најзборуваната тема во Македонија. Нема кој не го знае…
Мај 07, 2013 3175

Македонија и нејзиното членство во НАТО…

Како една од главните аспирации на Република Македонија, главно од безбедносен и економски аспект,…
Апр 30, 2013 2525

Положбата на жените во безбедносните…

Не е многу одамна денот, кога на жените им се под-отворија вратите за вработување во безбедносните…
Апр 30, 2013 5946

Тероризмот како меѓународна безбедносна…

Секогаш посебен интерес за државата и за нејзиниот апарат за безбедност и одбрана побудувале…
Апр 29, 2013 2397

Одржливост на НАТО партнерствата: точки…

Процесот на политиката проширување на распространетоста на партнерствата на НАТО насекаде низ…
Апр 26, 2013 3422

Историјат и формирање на…

Официјално, Хеликоптерската единица била формирана во 1969 година во склоп на тогашната Македонска…
Апр 26, 2013 2975

Местото, улогата и важноста на…

Поттикнат од летаргичноста во која влегоа здруженијата кои се бореа за правата на дипломираните…