Поддржано од:    
                                                                                  
Четврток, 25 Април 2013 13:47

Ирска Републиканска Армија - 2 дел

Напишано од 
Оценете ја оваа вест
(0 гласови)


Првата реорганизација на Ирските волонтери започнала на 27.септември 1917 г. за време на конвенцијата во Даблин. На оваа конвенција присуствувале околу 250 луѓе, додека другите (кои биле во затвори) биле спречени да присуствуваат. Со конвенцијата претседавал де Валера кој ден предходно бил избран за претседател на Шин Фејн. Освен него, на конвенцијата биле присутни и многу други заслужни волонтери, од кои повеќето биле затвореници. Де Валера бил прогласен за претседател, избрано е и извршно тело кое се состоело од провинциски претставници. Други кои биле избирани за претседатали на разните ограноци на ИРА се Мајкл Колинс ( водач на организирањата ), Дарјмјуд Линч ( водител на комуникациите ), Мајкл Стејнс ( водач на увозот ),  Рори О’Конор ( водач на техничките ограноци ). Шон МекГери е исбран за генерален секретар, додека Катал Бурга е избран за претседател на извршното тело.

Парламентарците на Шин Фејн, кои биле избрани, го исполниле своето ветување и не седнале во фотелјите на Британскиот парламент, туку оснивале сопствен независен Ирски Парламент на 21.јануари.1919 г., кој Парламент, за прв пат заседавал во Даблин. За премиер е избран Катал Бурга. Во глобала земено, ИРА била потчинета на Парламентот, но во пракса таа создавала многу големи проблеми. Новото водство на Ирската република се плашело дека ИРА нема да го прифати нивниот авторитет. Стравот, уште повеќе се зголемил кога на 21.јануари, кога новиот национален парламент требал да се состане, побунетата фракција на ИРА во експлозија ги убила Џејмс МекДонел и Патрик О’Конел, припадници на Ирската полиција. Тие кои тоа го направиле, подоцна требало да бидат осудени од страна на ИРА, но сепак тоа не се случило за да се даде на знаење и предупредување дека милитаризмот заживеал. Од овој момент, започната “битката” помеѓу IRA и RIC ( Royal Irish Constabulary ). Желбата да настане договор помеѓу ИРА и Ирскиот парламент се пројавила пред нападот во јануари. Огранокот на ИРА, Волонтерите, ги издале начелата кои виле договорени меѓу ИРА и Ирската Влада, во која јасно се истакнува дека према сите непријателски вооружени сили – било да се тоа војници или полицајци, ќе се однесуваат како према непријателска војска. За да работите се доведат уште повеќе во ред Бруга, предложил да сите борци му положат заклетва на Парламентот. Истото им е предложено и на парламентарците. На 25 февруари Аугуст Колинс со своето писмо до де Валери укажува дека проблемите со Волонтерите се решени.

Оваа организација, од секогаш водела жестоки битки со Британците, претежно поткрепени со желбата за независност. Сите движења кои биле превземани од страна на ИРА, уште од минатото биле во форма на познатите герилски движења. Тоа може да се каже дека го опфаќа првиот период ( 1919г. ) на дејствување на ИРА во минатото. Предводени од Ерниеа О’Мали беше оформена единицата за огранизирање на атентати против видни лица на RIC и Даблинска Матрополитска Полиција. Оваа единица подоцна го доби името “Дванаесетте апостоли”. Втората фаза, или вториот период се протега од јануари до јули, и во кој период се вршеле напади на полициски станици низ целата територија на Британија. Третата фаза, веќе целиот процес кулминира, ИРА сфаќа дека се бори против видно појак противник, и сите движења ги прави со тактика “во заседа”.

Многу од борбите за независност ги извршила и завршила токму ИРА. Во својата историја, военото и политичкото крило на ИРА во одредени сегменти се поклопуваат во одредени сегменти се оделуваат, но воглавно се согласуваат во многу нешта.

Активностите, на военото крило или паравоената формација ИРА ( формација на парламентарната Шин Фејн ) сеуште егзистира во Ирска, и сеуште ги има оние цели кои ги имала пред колку децении, односно и ден денешен се бори за целосна независност на Северна Ирска од Кралството Британија. Секојдевно гледаме, како неуморно се повторуваат навидум мали инциденти на тлото на островото, кои неуморно ја тресат британската јавност, и полека но сигурно им даваат на знаење на британските парламентарци дека се подготвени на се, се она што ќе доведе до комплетна независност. Комплетната независност ја гледаат во независен Парламент, независна Влада, независен Устав, независна полиција, и се друго што ја прави една држава суверена и независна.

Прочитано 1278 пати Последен пат изменето на Четврток, 25 Април 2013 13:53
Ilija

Ќироски Илија, дипломираше на отсекот за политички науки на Правниот факултет Јустинјан Први во Скопје. Потоа продолжи на магистерските студии на Економскиот факултет во Скопје на отсекот за Монетарна економија, финансии и банкарство, и моментално работи на изготвување на својата магистерска теза од областа на јавните финансии. Тој беше избран како член на Претседателството на Младината на Евро-Атлантскиот Совет на Македонија во Јануари 2012, и оттогаш активно учествува во професионалниот и функционалниот развој на организацијата.

Логирајте се за да поставите коментар

Ваше мислење

Мај 24, 2013 3670

ТЕРОРИЗМОТ - ПОСЕБЕН ОБЛИК НА…

Тeроризмот прeтставува сериозна закана на тeмeлнитe начeла на мeѓународниот порeдок, заeдничкитe…
Мај 23, 2013 4427

Сајбер тероризмот и безбедносните…

“Сајбер просторот е реален - со тоа и сите ризици кои ги носи” - Барак Обама““Hic sunt leones –…
Мај 22, 2013 3452

САД и концептот на еднаквост на…

Според Бенедикт Кингсбури (Benedict Kingsbury), нееднаквоста во и измеѓу општествата е запоставен…
Мај 21, 2013 3551

Наследството на Солферино

Евроатлантските интеграции се веројатно најзборуваната тема во Македонија. Нема кој не го знае…
Мај 07, 2013 3229

Македонија и нејзиното членство во НАТО…

Како една од главните аспирации на Република Македонија, главно од безбедносен и економски аспект,…
Апр 30, 2013 2557

Положбата на жените во безбедносните…

Не е многу одамна денот, кога на жените им се под-отворија вратите за вработување во безбедносните…
Апр 30, 2013 5986

Тероризмот како меѓународна безбедносна…

Секогаш посебен интерес за државата и за нејзиниот апарат за безбедност и одбрана побудувале…
Апр 29, 2013 2432

Одржливост на НАТО партнерствата: точки…

Процесот на политиката проширување на распространетоста на партнерствата на НАТО насекаде низ…
Апр 26, 2013 3448

Историјат и формирање на…

Официјално, Хеликоптерската единица била формирана во 1969 година во склоп на тогашната Македонска…
Апр 26, 2013 3012

Местото, улогата и важноста на…

Поттикнат од летаргичноста во која влегоа здруженијата кои се бореа за правата на дипломираните…